Wydanie nr 54/2025, Niedziela 23.02.2025
imieniny: pokaż (5 imion)Damian, Romana, Izabela, Polikarp, Montan
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvdzierzgon.pl

Serniki, drożdżówki i bezowe deserki – warsztaty cukiernicze uczniów Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku.

  • 25 pażdziernika 2024, godz. 14:56
  • ilość zdjęć: 67
Uczniowie, którzy w Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku kształcą się na kierunku gastronomicznym, mają niebywałą okazję poznawania tajników kuchni pod okiem wielu specjalistów z tej dziedziny. Tym razem przygotowywali smakowite desery.

W środę, 23 października uczniowie klas drugich i trzecich kształcący się w zawodzie cukiernika w Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, uczestniczyli w warsztatach, które poprowadziła Karolina Wiejak - członkini Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni „Best of Gastronomie”, nagrodzonej złotym medalem i tytułem Golden Cheffe 2023.
Pod jej okiem uczniowie przygotowali serniki na spodzie kokosowym z kremem, owocami i żelem cytrynowym, drożdżówki z makiem oraz bezowe deserki z kremem i pieczonymi jabłkami. Uczyli się, jak używać kremów, owoców czy żeli owocowych do prostych technik dekoracyjnych w swoich ciastach i deserach.
- „Praca w kuchni, cukierni to „pole bitwy”, z którego nigdy nie wychodzimy ze spuszczoną głową, a zawsze, nawet przy różnych potknięciach, walczymy do końca używając kreatywności. Bo kuchnia to miejsce dla ludzi kreatywnych, a nie tylko kopiujących gotowe przepisy” - podkreśla Karolina Wiejak.
I rzeczywiście – w kuchni wszystko może się zdarzyć, o czym przekonali się podczas warsztatów uczniowie CEZ. Jeden z przygotowywanych deserów ostatecznie przybrał inną formę od zamierzonej, ale był to strzał w dziesiątkę – wszystkim smakował! Jeden z uczniów zaproponował tę zmianę i wywarł wrażenie swoją pomysłowością u prowadzącej warsztaty. Zdaniem Karoliny Wiejak właśnie tak powinien zachowywać się kucharz – gdy coś pójdzie nie po naszej myśli, nie wolno się poddawać, tylko szukać rozwiązania tej sytuacji.
- „Młodzi ludzie na początku swojej zawodowej ścieżki muszą wyrobić w sobie poczucie własnej wartości i wiary w swoje umiejętności. Żeby iść swoją wymarzoną drogą z podniesioną głową, nie zniechęcając się tym co nie wyszło, ale próbować i próbować do skutku... nie porównując się do innych” - wyjaśnia Karolina Wiejak.
Dodaje, że należy wspierać młode talenty i dlatego – w ramach wyróżnienia – wybranych uczniów będzie zabierała na pokazy kulinarne lub szkolenia, by poznali tajniki gastronomii trochę z innej strony.
Warsztaty okazały się nie tylko doskonałą lekcją, ale także wyśmienitą, słodką zabawą.

Więcej w materiale wideo.
Tagi

Powiązane artykuły