Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku stało się areną wyjątkowych zmagań kulinarnych. W ramach festiwalu „Smaki jesieni” uczniowie szkół ponadpodstawowych z regionu prezentowali własnoręcznie przygotowane potrawy inspirowane jesiennymi smakami, a w konkursie o Puchar Starosty Malborskiego drużyny z pięciu powiatów rywalizowały „na żywo” w pracowni gastronomicznej CEZ.
Wydarzenie odbyło się pod patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Pomorskiego Kuratora Oświaty i Cechu Rzemiosł Różnych w Malborku. Wśród gości znaleźli się m.in. starosta malborski Piotr Szwedowski, wicestarosta Dariusz Rowiński, starosta tczewski Mirosław Augustyn, Edyta Kudeń z Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, a także przedstawiciele samorządu, szkół i instytucji partnerskich.
Festiwal podzielono na dwie kategorie: potrawy wytrawne i potrawy słodkie. Jury oceniało dania pod kątem smaku, estetyki, pomysłowości i zgodności z jesiennym motywem.
Potrawy wytrawne oceniali: Agnieszka Tuńska-Jackowska – restauratorka i Radna Powiatu Malborskiego, Dowódca 22BLT w Malborku płk pilot Grzegorz Czubski, jego zastępca ppłk dypl. Jerzy Goleniowski, Komendant Powiatowy Policji w Malborku insp. Marek Laskowski.
Potrawy słodkie oceniali: Marta Bartosz – właścicielka cukierni, Dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Malborku Aneta Kwiatkowska, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Malborku Edward Matacz oraz wicestarosta Dariusz Rowiński.
W kategorii potraw wytrawnych pierwsze miejsce zdobyła Marianna Moszczyńska z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, drugie – Kinga Beling z tej samej szkoły, a trzecie – Julia Brylowska z Technikum nr 3 w Malborku.
Wyróżnienia otrzymały: Julia Ciechanowska z Technikum nr 3 w Malborku, Wiktoria Kondracka z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku oraz Natalia Jeleń i Sandra Niemira z Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku.
W kategorii potraw słodkich zwyciężył Paweł Raburski z CEZ Malbork, drugie miejsce zajęła Amelia Tomasiewicz z CEZ Malbork, a trzecie – ponownie Paweł Raburski.
Wyróżnienia otrzymały: Marcelina Synowiec z Zespołu Szkół nr 2 w Kwidzynie i Maja Jaroszewicz z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku.
Największe emocje wzbudził Konkurs Kulinarny o Puchar Starosty Malborskiego. W pracowni gastronomicznej rywalizowało 7. dwuosobowych drużyn. Ich pracę oceniało jury w składzie: Karolina Wiejak – malborska restauratorka, Edyta Kudeń – Przedstawiciel Marszałka Województwa Pomorskiego, Paweł Filipiak – Przedstawiciel Firmy „DEVELEY” oraz Zastępca Wójta Gminy Malbork Bartosz Błachut.
Zwyciężyli Krystian Chmielak i Katarzyna Maciejewska z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, przygotowując „kaczkę w żurawinowym aksamicie z leśnym kaszotto”. Drugie miejsce zajęły Elina Shykova i Diana Pilavets z Rusocina za „Rusocinie za roladki drobiowe faszerowane pieczarkami i serem, podane z sosem śliwkowym w towarzystwie puree ziemniaczano-dyniowym w jesiennej oprawie oraz surówkę z pora, marchewki i jabłka”, a trzecie – Sandra Niemira i Sandra Tokarska z CEZ Malbork za „zupę z dyni na mleku kokosowym pod serową pierzynką i kruszonką z boczku, pieróg krucho-drożdżowy z nadzieniem pieczarkowym z miętą i rozmarynem”.
Nagrody dla uczestników ufundowali: Starosta Powiatu Malborskiego, Cech Rzemiosł Różnych w Malborku, Centrum Edukacji Zawodowej oraz Firma Develey.
Pierwsza edycja „Smaków jesieni” spotkała się z dużym zainteresowaniem i – jak podkreślają organizatorzy – ma szansę na stałe wpisać się w kalendarz wydarzeń edukacyjnych powiatu malborskiego.
Zapraszamy do obejrzenia wideorelacji z tego wydarzenia.




Ula
Piękny Nowy Staw
Alan
Zajebioza