Jeżeli pasjonujesz się sztuką kulinarną, lubisz gotować i poszukiwać nowych smaków, marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu, interesujesz się zdrowym żywieniem, jesteś dokładny i systematyczny, jesteś samodzielny i podatny na innowacje to powinieneś pomyśleć nad wyborem zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zawód – Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni kucharskiej i w pracowni obsługi konsumenta. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Absolwenci tego technikum są bardzo poszukiwanymi pracownikami w ośrodkach wczasowych, w placówkach gastronomicznych, w hotelach i punktach żywienia zbiorowego w Polsce, krajach UE i również za oceanem.
W tym zawodzie do obowiązków należy m.in. ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie, sporządzanie oraz ekspedycja potraw i napojów, planowanie i ocena żywienia, organizacja produkcji gastronomicznej, ocena organoleptyczna potraw i napojów, użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów, przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP, planowanie i realizacja usług gastronomicznych, opracowywanie kart menu oraz kalkulacja cen potraw i napojów.
Preferowane kompetencje to m.in. posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej, kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań, otwartość na zmiany, współpraca w zespole, doskonalenie umiejętności zawodowych, a także przestrzeganie zasad kultury i etyki.
Wykształcenie -Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, studia, kursy i certyfikaty specjalistyczne.
W tym zawodzie pracować można m.in. w restauracjach - także na statkach i promach, kawiarniach, lodziarniach, cukierniach, barach, pizzeriach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych, szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, a także założyć własną firmę.
Zespół Szkół w Nowym Dworze Gdańskim zaprasza wszystkich chętnych do skorzystania z oferty szkolnej. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i dokumentów znajdują się na stronie internetowej szkoły pod adresem zs2ndg.szkolnastrona.pl w zakładce rekrutacja 2020/20201. Osoba do kontaktu- kierownik praktycznej nauki zawodu-Gabriela Figacz, tel. 55-247 24 91 wew. 44 lub e-mail gabrielafigacz.zs2@wp.pl lub zsndgd@wp.pl
Informacja prasowa Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim