Inspekcja Weterynaryjna ostrzega, prosi i apeluje, aby nie kupować, ze źródeł niewiadomego pochodzenia, dziczyzny oraz wieprzowiny, jak również produktów i przetworów spożywczych z tych mięs,. Wszelkie podejrzenia o nielegalności produktów pochodzenia zwierzęcego należy zgłaszać do właściwych terenowo Powiatowych Lekarzy Weterynarii oraz Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.
Obecnie na terenie kraju występuje zagrożenie rozprzestrzeniana się wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, potocznie zwanego ASF.
Wirus jest wysoce śmiertelny dla świń. Nie jest niebezpieczny dla życia i zdrowia człowieka. Wirus bardzo szybko się rozprzestrzenia również za pośrednictwem dzików oraz wszystkich części i produktów pozyskanych ze świń i dzików.
ASF docelowo powoduje ogromne straty gospodarcze: zagraża polskiemu rolnictwu i hodowli świń w Polsce.
Obecnie na terenie kraju występuje zagrożenie rozprzestrzeniana się wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, potocznie zwanego ASF.
Wirus jest wysoce śmiertelny dla świń. Nie jest niebezpieczny dla życia i zdrowia człowieka. ASF powoduje ogromne straty gospodarcze: zagraża polskiemu rolnictwu i hodowli świń w Polsce.
Ryzyko wystąpienia tej groźnej choroby świń można zmniejszyć poprzez stosowanie następujących zasad:
- nie wprowadzanie do gospodarstw zwierząt niewiadomego pochodzenia - bez świadectwa zdrowia,
- poddawanie nowo zakupionych świń kwarantannie,
- stosowanie w gospodarstwie procedur sanitarnych określanych jako BIOASEKURACJA – nie wpuszczanie na teren gospodarstwa osób postronnych, odkażanie bieżące sprzętu, pojazdów , utrzymanie gospodarstwa w czystości, dbałość o czystość sprzętu używanego w gospodarstwie, używanie osobnego obuwia i odzieży ochronnej do obsługi zwierząt.
Chorobę przenoszą również dziki oraz wyroby mięsne wytworzone z zakażonych zwierząt. Dlatego pamiętaj :
- obowiązuje zakaz karmienia świń odpadami kuchennymi i resztkami żywności,
- zabezpiecz gospodarstwo, również paszę i ściółkę przed dostępem dzików,
- po polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie zwierząt dzikich dokładnie się umyj i wypierz odzież, a następnie odczekaj 72 godzin zanim wejdziesz do gospodarstwa utrzymującego świnie,
- nie wnoś dziczyzny ani części z dzików na teren gospodarstwa,
- nie używaj do ścielenia słomy, w której znaleziono dziki.
Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej zwierząt ma obowiązek zgłosić podejrzenie choroby właściwemu dla miejsca przebywania zwierząt powiatowemu lekarzowi weterynarii albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego.
Myśliwy, Leśniku Pamiętaj!
Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Kraj, w którym wystąpi ASF narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń, a także padnięciami świń i kosztami likwidacji ognisk choroby.Jak myśliwi i leśnicy mogą pomóc w zapobieganiu afrykańskiemu pomorowi świń?
! zgłaszać do najbliższego powiatowego lekarza weterynarii każdego zaobserwowanego dzika, który wykazuje objawy nasuwające podejrzenie ASF lub padłego dzika znalezionego w czasie polowań lub wykonywania czynności służbowych;
! przestrzegać higieny po zakończonym polowaniu (nie pozostawiać patrochów w lesie, zdezynfekować sprzęt łowiecki oraz koła pojazdów, zmienić obuwie i odzież);
! myśliwy po polowaniu przez 72h nie powinien wchodzić do chlewni;
! nie pozostawiać odpadków żywnościowych w lesie; ! myśliwi i leśnicy utrzymujący świnie we własnym gospodarstwie winni pamiętać o bezwzględnym przestrzeganiu higieny przed każdorazowym wejściem do chlewni.
PAMIĘTAJ!
Na obszarach: ochronnym i objętym ograniczeniami w związku z wystąpieniem ASF u dzików, obowiązuje zakaz wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, gdzie są utrzymywane świnie: zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących od dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń. Każdy dzik odstrzelony na obszarze objętym ograniczeniami albo na obszarze ochronnym powinien zostać niezwłocznie dostarczany wraz ze wszystkimi częściami ciała, w tym z narządami wewnętrznymi, do położonego na tym samym obszarze: punktu skupu dziczyzny lub zakładu obróbki dziczyzny lub innego zakładu nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze lub skóry dzików. Tusze, wszystkie części ciała oraz skóry ww. dzików mogą być przemieszczone z ww. punktów i zakładów, wyłącznie po uzyskaniu ujemnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń
Informacja: Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Malborku